Desenul „Trois danseuses en buste” a fost achiziţionat prin telefon de un colecţionar italian, a declarat pentru AFP casa de licitaţii Osenat, organizatorul vânzării.

Acest desen executat în cărbune pe hârtie de calc, realizat de Degas în jurul anului 1898, reprezintă balerine, dintre care una îşi ţine neglijent o mână la spate.

Acesta a fost estimat la un preţ situat între 350.000 şi 450.000 de euro (excluzând taxele).

„Sunt foarte bucuroasă că există un colecţionar care a cumpărat acest desen. El va putea avea o viaţă nouă", a declarat pentru AFP, Viviane Dreyfus, fiica proprietarului desenului.

Desenul a fost confiscat în august 1940 de către nazişti din casa de la Paris a medicului evreu Maurice Dreyfus. În 1947, el a semnalat autorităţilor franceze că desenul lui Degas nu se numără printre lucrările care i-au fost returnate după război.

Lucrarea a fost găsită în 1951 într-un dulap al fostei ambasade germane la Paris dar nu a fost identificată ca fiind lucrarea solicitată de Dreyfus şi a fost alocată apoi Muzeului Luvru.

Aproape 65 de ani mai târziu, restituirea lucrării a fost realizată cu ajutorul genealogilor conform unei noi proceduri introduse de Ministerul Culturii pentru a găsi proprietarii sau moştenitorii operelor de artă confiscate în timpul războiului, fără a se aştepta ca aceştia să apară.

„În septembrie, am primit un cadou din cer, atunci când am aflat că a fost găsit desenul lui Degas", a spus Viviane Dreyfus, fiica lui Maurice Dreyfus şi a celei de a doua soţii a sa.

Maurice Dreyfus a murit în 1957, iar Viviane Dreyfus este una dintre beneficiarii de drept cu cele trei nepoate ale sale.

„E ca şi cum tatăl meu ni l-a oferit de dincolo de mormânt. Am fost foarte emoţionate", a spus ea.

Nu puteau să-l împartă şi, astfel, cele patru femei au vândut desenul. Dar la iniţiativa licitatorului, acestea vor beneficia de o copie excelentă a desenului şi în acest fel, va rămâne în familie, a mai spus Viviane Dreyfus.