„Dialogul Informal din cadrul Parteneriatului Estic va oferi participanţilor oportunitatea de a reflecta asupra progreselor din domeniile cheie de cooperare convenite la Summitul de la Riga de anul trecut. Discuţiile vor viza implementarea politicii europene de vecinătate reînnoite şi vor prilejui un schimb de opinii despre consolidarea eficienţei PaE, în perspectiva viitorului Summit PaE din 2017”, arată comunicatul citat.

Anul trecut, la Riga, la cel de-al patrulea Summit al PaE, participanţii au căzut de acord să se concentreze pe cooperarea în patru domenii: întărirea instituţiilor şi buna guvernare, mobilitate, crearea de oportunităţi mai bune pentru comerţ şi consolidarea interconectivităţii.

Reuniunile informale ale Parteneriatului Estic au loc de două ori pe an şi sunt găzduite de ţările PaE. Aceste întâlniri permit un schimb deschis de opinii între ţările partenere şi reprezentanţii de nivel înalt ai UE privind politica externă şi domeniile de cooperare sectorială.

Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summitului de la Praga, la 7 mai 2009, în format 27 de state membre ale UE şi şase state partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Obiectivul Parteneriatului Estic este consolidarea dialogului şi a cooperării cu aceste state, în vederea avansării procesului de asociere politică şi integrare economică.

Parteneriatul Estic are două dimensiuni: bilaterală (care vizează negocierea de Acorduri de Asociere şi de Acorduri Cuprinzătoare de Liber Schimb, precum şi posibilitatea unui regim de călătorie liber de vize) şi multilaterală (pe baza a patru platforme tematice „Democraţie, bună guvernare şi stabilitate”, „Integrare economică şi convergenţă cu politicile comunitare”, „Securitate energetică” şi „Contacte între persoane”).

Ministerul Afacerilor Externe român a salutat intrarea în vigoare la 1 iulie 2016 a Acordurilor de Asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, respectiv Georgia, pe de altă parte, ca urmare a încheierii tuturor procedurilor interne la nivelul UE, în baza finalizării procesului de ratificare a acordurilor de către toate cele 28 de state membre şi de către Parlamentul European, în perioada 2014-2015.

„Intrarea în vigoare a acordurilor reprezintă un moment politic semnificativ în relaţia UE cu cei mai angajaţi parteneri din vecinătatea noastră estică, şi, totodată, îndeplinirea unui obiectiv prioritar al României în cadrul Uniunii Europene, pe care ţara noastră l-a promovat activ şi constant", relevă un comunicat al MAE, difuzat pe 1 iulie.

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că vor putea fi găsite soluţii constructive în plan european care să permită, cât mai curând posibil, şi intrarea în vigoare a Acordului de Asociere UE-Ucraina, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel european.

Acordurile de Asociere cu Republica Moldova, respectiv Georgia, care includ dimensiunea comercială (DCFTA), se aplică provizoriu începând cu 1 septembrie 2014. În ceea ce priveşte Ucraina, aplicarea provizorie a unor părţi importante din Acordului de Asociere a început la 1 noiembrie 2014, iar aplicarea provizorie a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb — DCFTA — la 1 ianuarie 2016.

Uniunea Europeană s-a arătat precaută la Summitul Parteneriatului Estic de anul trecut de la Riga în afirmarea angajamentelor faţă de cele şase state incluse în acest program de cooperare, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind că el nu presupune şi intrarea acestor ţări în blocul comunitar, mai ales că între ele există diferenţe profunde în ceea ce priveşte interesele şi abordarea relaţiilor atât cu UE, cât şi cu Rusia.

În declaraţia finală a fost evocat precedentul summit, desfăşurat la Vilnius în noiembrie 2013, şi evoluţiile ulterioare, cea mai notabilă fiind apropierea ulterioară a Ucrainei de blocul comunitar, eveniment urmat de anexarea Crimeii de către Rusia şi de conflictul armat din provinciile ucrainene proruse Doneţk şi Lugansk. ''După Summitul de la Vilnius, totul s-a schimbat în jurul nostru, dar nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte intenţiile noastre'', a declarat Donald Tusk la finalul reuniunii desfăşurate în mai 2015, la Riga.

Fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici a refuzat să semneze la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, document semnat însă după înlăturarea lui de la putere. Donald Tusk a amintit că între timp şi Republica Moldova şi Georgia au semnat Acorduri de Asociere cu UE. Totuşi, el a ţinut să sublinieze că '„nimeni nu a promis că Parteneriatul Estic este o cale pentru intrarea automată în UE''. ''Este un proces lung, ce are în Europa prieteni şi duşmani, entuziaşti şi sceptici, este ceva normal', a mai spus Tusk.