Artista pop, care a spus că este "încântată" de acest proiect, a adoptat doi copii din această ţară săracă, o fiică în 2006, Mercy James, şi un băiat în 2009, David Banda.

„Aceasta nouă facilitate este prima unitate de terapie intensivă pentru copii dintr-un spital din Malawi”, a declarat vedeta. „Acest lucru va avea un impact foarte mare în salvarea vieţii copiilor”, a subliniat Madona.

Fundaţia sa, Raising Malawi, este cea care finanţează această unitate de 50 de paturi din spitalul central Queen Elizabeth din Blantyre.

Actuala unitate de terapie intensivă din acest spital, o instituţie de sănătate publică ce datează din 1958 deservind cei 600.000 de locuitori ai oraşului Blantyre, are numai patru paturi.

Accesul la asistenţa medicală spitalicească este inadecvat în Malawi unde 40 la sută din cele 15 milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, cu doar un dolar pe zi. Ţara este foarte dependenta de ajutorul extern, iar maladia SIDA a lăsat orfani aproape un milion de copii. Malawi este printre cele douăzeci de ţări cele mai puţin dezvoltate din lume, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Aceasta este pentru prima data în ultimii doi ani când Madonna revine în Republica Malawi unde ea a provocat controverse cu ocazia altor vizite efectuate în această ţară, notează agenţia France Presse.

În special în anul 2013, un sejur al starului în această ţară a dus la fricţiuni cu preşedintele de atunci Joyce Banda, care i-a reproşat că se comportă cu autorităţile ca pe un teritoriu cucerit, cerând nejustificat un tratament VIP şi lăudându-se exagerat cu generozitatea sa faţă de Malawi.

Dar succesorul său, preşedintele Peter Mutharika, ales în 2014, a făcut tot ce a putut pentru a reface legătura cu Madonna cu care urmează să se întâlnească luni.

Starul pop a confirmat cu ocazia prezenţei sale în Malawi că nu va relua proiectul unei şcoli pentru fete în această ţară, care ar fi urmat să coste 15 milioane de dolari, proiect anulat după acuzaţiile de management defectuos alimentate de disputa cu fostul preşedinte al ţării.

„A fost o idee excelentă, dar noi vrem să construim mai multe şcoli primare”, a explicat Madonna abordarea sa actuală în legătură cu proiectele educaţionale din Malawi, mai notează agenţia France Presse.