De la o ediţie la alta, această zi a câştigat popularitate, bucurându-se de sprijin şi de interes din partea organizaţiilor şi a oamenilor din întreaga lume.

Această zi dedicată populaţiei presupune realizarea unei campanii internaţionale de sensibilizare privind problemele actuale ale omenirii şi pentru aflarea soluţiilor reale prin care acestea pot fi rezolvate.

Tema anului 2016 este „Investiţia în adolescente" ("Investing in teenage girls"). Investiţia în fetele tinere, adolescente, reprezintă, conform temei adoptate în acest an pentru Ziua mondială a populaţiei, oferirea dreptului la educaţie şi resurse pentru orice adolescentă din lume, care să o ajute să decidă singură şi să-şi modeleze viaţa într-un mod în care ea crede că este drept şi justificat. Aceasta contravine practicilor şi credinţelor vechi de a nu permite educarea fetelor tinere, care ar trebui să aibă grijă de copii şi de casă în timp ce soţii lor muncesc.

O estimare citată de site-ul ONU, www.un.org, arată că speranţa de viaţă la naştere a crescut de la 30 la 67 de ani între 1800 şi 2005, ceea ce duce la o creştere rapidă a populaţiei: de la un miliard în 1810 la peste şapte miliarde în 2012.

Organizaţiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizaţiile comunitare şi alte instituţii desfăşoară, cu ocazia acestei zile, diverse activităţi educaţionale: seminarii, sesiuni de informare educaţională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde şi concursuri educative axate pe creşterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

La o populaţie de peste şapte miliarde, din martie 2012, şi având în vedere estimarea atingerii cifrei de opt miliarde în 2024, devine foarte important ca oamenii să acţioneze pentru a avea o viaţă mai sănătoasă şi mai sigură. Un mesaj în această direcţie a fost lansat cu prilejul celebrării zilei în 2012, acesta subliniind necesitatea accesului la serviciile de sănătate şi de reproducere a fiecărui cetăţean, din orice colţ al planetei.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează o creştere a populaţiei de până la 10 miliarde în 2050, cu o sporire anuală de 1,1%. Ritmul creşterii este ridicat în primul rând în Africa, Asia şi America Latină, în timp ce populaţiile sunt stabile şi în descreştere în Europa. Analiştii consideră, de asemenea, că populaţia Africii va creşte de trei ori în secolul al XXI-lea, atingând în cele din urmă cifra de 3,5 miliarde, potrivitwww.worldometers.info.

La 3 iunie 2016, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, declara că populaţia României va ajunge, potrivit unor scenarii, la 14-15 milioane în următorii 30-40 de ani.

Statisticile Naţiunilor Unite (Population Division, 2012 Revision) estimează că vârsta medie a populaţiei României va ajunge la aproape 49 de ani în anul 2050 (proiecţia realizată luând în considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani în anul 2015. În plus, conform aceloraşi proiecţii realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populaţia României va fi de 17,8 milioane de persoane în anul 2050, ajungând la 12,6 milioane în anul 2100.