„Capela Sixtină din Muzeul Vaticanului, care înregistrează anual cel mai mare număr de vizitatori la nivel mondial, a fost recreată 100 % în mărimea sa naturală la Ciudad de México', anunţă administraţia locală într-un comunicat.

Proiectul a necesitat doi ani de muncă, reunind arhitecţi, ingineri, fotografi, sculptori şi scenografi mexicani. Replica a fost instalată în apropierea Monumentului Revoluţiei din centrul capitalei şi constă într-o structură tridimensională formată din secţiuni cu reproduceri fotografice ale interiorului capelei.

Astfel, Capela Sixtină reprodusă în Mexic are 22 de metri înălţime, 67 metri lungime şi 28 de metri lăţime, ocupând o suprafaţă totală de 510 metri pătraţi, se arată în comunicat.

În interior a fost instalată o structură capabilă să suporte o scenografie de fresce imprimate pe pânză, în timp ce pe podea au fost instalate ecrane cu cristale lichide. Această replică conţine şi o expoziţie audiovizuală care ilustrează istoria Capelei Sixtine.

Se estimează că replica va putea fi vizitată în fiecare oră de 1.200 de persoane în mod gratuit până la 25 iulie, când va fi închisă publicului. Iniţiativa aparţine Comitetului Organizator pentru Expoziţia Capelei Sixtine din Mexic.

Această replică a Capelei Sixtine va fi transportată în toate statele Mexicului în următorii trei ani şi va putea fi vizitată de 52 de milioane de persoane care nu mai vor fi nevoite să călătorească până la Vatican pentru o admira.

Capela palatului papal de la Vatican este una dintre cele mai cunoscute comori artistice ale Europei şi a fost construită între anii 1472 şi 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea. Capela Sixtină, care se găseşte în Bazilica Sfântul Petru, este celebră datorită picturilor murale ale lui Michelangelo şi a conclavurilor cardinalilor pentru alegerea papei.