„Aceste rezultate vin să confirme sfaturile nutriţioniştilor care recomandă consumul zilnic a cel puţin 48 de grame de astfel de alimente pentru a ameliora sănătatea în mod durabil şi a preveni riscul unei mortalităţi premature”, a subliniat Qi Sun, profesor la Harvard şi autorul principal al cercetării.

Potrivit acesteia, persoanele care consumă 70 de grame de cereale integrale pe zi au un risc global de mortalitate mai scăzut cu 22% faţă de cele care nu consumă astfel de alimente. Mai precis, riscul de mortalitate legat de bolile cardiovasculare şi de cancer înregistrează o scădere de 23% şi, respectiv, 20% în cazul persoanelor care consumă cantitatea amintită de cereale integrale.

Această analiză realizată de cercetători de la universitatea Harvard din Boston a avut în vedere peste 12 studii desfăşurate în SUA, Marea Britanie şi Scandinavia în perioada 1970 — 2010 pe un număr de 786.000 de participanţi. Studiile precedente au demonstrat deja că a consuma cerealele integrale reduce riscul de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi echilibrează flora intestinală.

Cercetătorii notează că aceste alimente conţin multiple substanţe bioactive care ar putea fi benefice pentru sănătate. Pe de altă parte, aceste alimente sunt bogate în fibre, fapt ce reduce producerea de colesterol.

Potrivit recomandărilor făcute de American Heart Association, cel puţin jumătate din cerealele consumate trebuie să conţină integral secară, grâu, orz sau orez brun.