Ţestoasele sunt reptile ce aparţin ordinului Chelonieni, care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani, cu mult dinaintea dinozaurilor. Au o forţă de adaptare extraordinară, dar din păcate au ajuns o specie pe cale de dispariţie, din cauza faptului că au nevoie de condiţii speciale de viaţă, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume.

Viaţa acestei specii de broaşte depinde foarte mult de mediul în care trăieşte, care-şi pune amprentă asupra temperaturii corporale şi a duratei de viaţă. Ţestoasele nu pot supravieţui frigului şi nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la ora actuală în lume, le scurtează media de viaţă.

Mediul şi modul în care cresc duce la rata scăzută a vieţii acestor animale. Ţestoasele exotice cresc într-un mediu artificial şi atât temperatura, cât şi mâncarea, ajung să devină prea puţin potrivite pentru a conferi un trai bun ţestoaselor.

Nu doar natura a devenit neprielnică supravieţuirii broaştelor ţestoase. Omul a intervenit în evoluţia speciei, când a început să le vâneze şi să le găsească diverse utilizări, fie ca animal de companie, fie izolate în grădini zoologice sau folosite în diverse industrii.

Ziua mondială a broaştelor ţestoase a fost iniţiată în anul 2000, de către American Tortoise Rescue (ATR). ATR este o societate non-profit înfiinţată în anul 1990 pentru a asigura protecţia tuturor speciilor de broască ţestoasă. Oferă adăpost permanent pentru broaşte ţestoase abandonate şi pierdute, precum şi cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii şi necesită locuinţe temporare. American Tortoise Rescue a salvat peste 3.000 de broaşte ţestoase de apă sau de uscat, de la începuturile activităţii sale.