Timp de o săptămână, Grădina Publică Ştefan cel Mare s-a transformat într-un cinematograf în aer liber unde au fost prezentate zeci de producţii reprezentative din 20 de ţări europene.

Printre filmele din program s-a numărat şi producţia lui Klaus Häröunuia, unul dintre cei mai importanţi regizori finlandezi, cu peste 60 de premii la festivaluri din întreaga lume. Este vorba despre „Scrimerul” care spune povestea unui tânăr profesor de educaţie fizică din Estonia şi interacţiunea cu elevii în perioada Războiului Rece.

O poveste atent construită, foarte bine jucată, care a reuşit să ajungă la inimile spectatorilor, mai ales a celor care au prins vremuri mai grele.

Să fi fost din cauza tehnologiilor performate care-i ţin mereu ocupaţi, sau din motiv că era zi de joi, dar printre cei aflaţi în cinematograful improvizat am surprins şi spectatori... absenţi.

Cei care reuşesc să se desprindă de micile ecrane ale telefoanelor mobile, sunt aşteptaţi în acelaşi loc la alte trei proiecţii care promovează unitatea în rândul europenilor, printre care şi o peliculă prezentată în cadrul Festivalul Cronograf.