Stradivarius Experience 2.0 este un turneu muzical care îmbină muzica clasică interpretată de violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, cu pictura în nisip (sand-art) realizată de Ana Munteanu, şi proiecţii video, într-o serie de concerte susţinute în Catedralele Romano-Catolice şi spaţii neconvenţionale din 15 oraşe din România. 
 

Turneul Internaţional #Stradivarius2016eXperience 2.0, Oradea

Posted by Sand Artist Ana Munteanu on Monday, May 9, 2016

Turneul Internaţional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0 – 2016, aflat la a noua ediţie, aduce o componentă inovativă muzicii clasice. Sunetele perfecţiunii viorii Stradivarius Elder-Voicu se vor auzi in zidurile bătrânelor catedrale  într-un recital de Vioară solo interpretat de Violonistului Alexandru Tomescu,  abordând un repertoriu dificil şi foarte îndrăzneţ, cu lucrări marcante de secol XX, creaţii ale compozitorilor Bela Bartok, Serghei Prokofiev şi Vasile Filip, susţinut de o serie de proiecţii video a picturilor în nisip (sand-art) create de artista Ana Munteanu.  

Programul turneului:
Sibiu – 7 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Treime;
Oradea – 9 mai - Catedrala Romano-Catolică Înălţarea Fecioarei Maria;
Timişoara – 10 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Gheorghe;
Arad – 11 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Anton De Padova;
Baia-Mare – 13 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Treime;
Cluj-Napoca – 15 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail;
Târgu-Mureş – 17 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul;
Braşov – 21 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel;
Bucureşti – 23 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif;
Târgu-Jiu – 28 mai - Parcul BRÂNCUŞI;
Piatra-Neamţ – 30 mai - Cinema Panoramic;
Iaşi – 31 mai - Catedrala Romano-Catolică Sf. Fecioară Maria;
Suceava – 1 iunie - Catedrala Romano-Catolică Sf. Ion Nepomuk;
Mihăileni/Botoşani - 2iunie - CASA “GEORGE ENESCU”

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în "perioada de aur" a sa, numită astfel fiindcă, între anii 1700 şi 1720, a dat la iveală instrumentele sale cele mai reuşite, cele care se apropie cel mai mult de perfecţiune, nu doar din punct de vedere al frumuseţii sunetului, ci şi în ceea ce priveşte forma impecabilă, încă neegalată până în ziua de astăzi. Achiziţia viorii Stradivarius a fost una dintre cele mai rentabile investiţii ale statului român: cumpărată în 1956, în Elveţia, pentru 70.000 franci elveţieni, în 2007, în urma unei expertize extrem de minuţioase, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari. În 2009, vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost inclusă în catalogul "Antonio Stradivari", tipărit la Köln, Germania, într-o ediţie limitată de 2.100 de exemplare, fiind considerată de experţi una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente ale lui Stradivari. De-a lungul anilor, vioara a trecut prin mâinile lui A. W. Lukens (New York), a făcut parte din celebra colecţie a fraţilor W.E. Hill & Sons din Londra, apoi au urmat Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart) şi Henry Werro (Berna). Marele violonist Ion Voicu a cântat pe acest instrument din 1956 până la moartea sa, în 2007.

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluţie în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.

Alexandru TOMESCU a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Ana Munteanu a absolvit, în 2004, Şcoala de Arte Plastice “Igor Vieru” din Chişinău, iar în 2008 a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. Mai mult, în 2010 a obţinut titlul de “Master of Arts”. În prezent este lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. Pe lângă pregătirea studenţilor, Ana Munteanu efectuează diverse tehnici şi metode de reprezentare plastică (pictură, pictură monumentală, Sand Art).

Sand Art este un proces prin care artistul creează o serie de imagini folosindu-se de nisip. Combinate, acestea construiesc o poveste şi permit publicului să urmărească în direct, actul creator al artistului.

Cea care reuşeşte să impresioneze prin această tehnică este Ana Munteanu. Deşi consideră pictura ocupaţia principală, între timp a devenit pasionată de Sand Art, prin care reuşeşte să expună în mişcare imaginile şi gândurile, menţinând, în acelaşi timp, toate principiile tradiţionale de desen, compoziţia şi tonalitatea. În acestea nu există culoare, doar ton, pată şi linie, iar din acestea trebuie să modeleze povestea. Folosindu-se de un nisip special şi inspirată de tot ce o înconjoară, de oameni, vise şi aspiraţii, Ana Munteanu creează proiecte care pun accentul pe valorile spirituale umane, pe comportamentul uman şi consecinţele acesteia.

Astfel, tânăra basarabeancă a ajuns să fie recunoscută naţional şi internaţional pentru spectacolele din categoria Sand Art prezentate în România, Moldova, Bulgaria şi Franţa.

Artista a participat la expoziţii naţionale şi internaţionale organizate de Ministerul Culturii, UNESCO, Uniunea Artiştilor din Republica Moldova, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova. De asemenea, picturile ei sunt prezente în numeroase colecţii particulare din SUA, Italia, Franţa, România, Cehia şi Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.