Studiul arată că singurătatea şi izolarea socială reprezintă factori de risc pentru sănătate şi sunt asociate cu un risc cu 29% mai mare de a suferi un atac anginos şi cu 32% de a suferi un accident cerebral vascular. Experţii au analizat informaţiile din 23 de studii desfăşurate pe un interval cuprins între 3 şi 21 de ani, care au implicat mai mult de 180 de mii de subiecţi şi 4.628 de afecţiuni cardio-vasculare.

Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young din Utah au arătat că singurătatea şi izolarea socială ar putea avea un rol crucial în prevenţia a două dintre cauzele principale de deces în ţările cu venituri ridicate.

„Dacă ţinem cont de schimbările rapide în felul în care oamenii interacţionează, este nevoie de studii pentru a afla răspunsul la câteva întrebări importante. Interacţiunea socială via tehnologie reduce sau o înlocuieşte pe cea clasică sau modifică aptitudinile sociale? Nivelul tot mai ridicat de singurătate şi izolare socială din Europa şi America de Nord ridică semne de întrebare şi asupra stării de sănătate a populaţiei. Similar cu modul în care cardiologii şi alţi medici au expus ca factori de risc pentru bolile cardiovasculare fumatul sau dietele bogate în grăsimi saturate, o privire mai atentă asupra legăturilor sociale este necesară pentru a întări prevenţia şi acţiunile agenţiilor de sănătate publică”, explică doctorii Julianne Holt-Lunstad şi Timothy Smith de la Universitatea Brigham Young din Utah.

Singurătatea a fost asociată cu un sistem imunitar slab, hipertensiune arterială şi risc de deces, dar legăturile dintre izolarea socială şi riscul bolilor cardiovasculare au început să fie examinate abia acum.

Cercetătorii consideră că descoperirile sunt similare cu identificarea altor factori de risc recunoscuţi, precum anxietatea şi o slujbă stresantă şi ar putea avea implicaţii importante pentru sănătatea publică.

„Singurătatea şi izolarea socială pot duce la alegeri dăunătoare pentru sănătate cum ar fi fumatul, care creşte riscul bolilor cardio-vasculare”, a explicat Cristopher Allen de la British Heart Foundation.

Şi cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că singurătatea este factor agravant pentru boli şi poate creşte riscul de deces cu 10%.