Mic dejun

Terci de ovăz cu fructe uscate şi nuci. Pregătiţi terciul după reţeta clasică sau adaptaţi-o, respectând proporţia: 2 linguri de fulgi de ovăz, 1 lingură de fulgi de cocos, un vârf de cuţit de sare de mare şi acoperiţi ingrediente cu apă  (se poate folosi şi laptele vegetal, la dorinţă). Lăsaţi la fiert până aba este total absorbită, nu mai mult de 3 minute. La sfârşit, îndulciţi terciul cu fructe dulci, precum ar fi bananele sau optaţi pentru stafide, curmale, smochine sau caise deshidratate, fără a uita de nuci.

Un astfel de mic dejun este hrănitor şi benefic pentru organism. Conţine carbohidraţi, proteine, grăsimi sănătoase şi, nu în ultimul rând,  vitamine. Deci, numai bun pentru doza de energie de care avem nevoie la început de zi.

Prânz

Felul I: Supă cremă de linte/ciuperci/broccoli sau roşii

Oricare dintre aceste supe sunt delicioase şi săţioase. Eu vă recomand o reţetă simplă de preparare a supei creme din ciuperci:

Ingrediente: 500 g de ciuperci, 2 morcovi, pătrunjel, o bucată mică de rădăcină de ţelină, o ceapă mică, 2 cartofi medii, o linguriţă de pastă de tomate, sare, piper şi condimentele dumneavoastră preferate.

Mod de preparare: Legumele se curăţă, se spală, se taie şi se pun la fiert în apa în care se adaugă pasta de tomate, sare şi piperul. Când sunt gata, legumele se strecoară şi se dau prin blender până se obţine o pastă omogenă. Pentru a o subţia adăugaţi treptat câte puţină apă din vasul în care au fiert legumele, apoi se mai dau de câteva ori în clocot, potrivindu-se de sare şi piper. Se adaugă pătrunjelul tocat, iar după ce aţi turnat supa în farfurie nu uitaţi să adăugaţi crutoane sau bucăţi mici de pâine prăjită.

Chifteluţe din năut sau hummus cu lipie şi salată din legume

Dacă la prepararea salatelor nu mai este nevoie de anumite reguli, le puteţi pregăti din legumele preferate  şi multă verdeaţă, oricare vă este pe plac, păi la capitolul humus o să intervin cu o reţetă simplă, accesibilă pentru fiecare:

Ingrediente: 500 g de năut, 3 linguri pastă de susan, zeamă de la o lămâie, 3 linguri de ulei de măsline, un căţel de usturoi, sare şi piper.

Mod de preparare: Acoperiţi năutul cu o cantitate dublă de apă şi lăsaţi-l la înmuiat peste noapte. A doua zi, după ce l-aţi fiert timp de o oră, îl scurgeţi şi-l daţi prin blender. Dacă pasta vi se pare prea groasă, subţiaţi-o cu ulei de măsline. Condimentaţi humusul după gust.

Cină

Legume la cuptor (ciupercuţe umplute cu ceapă şi pătrunjel sau cartofi, vinete, dovlecei, ardei...) cu o salată mare de crudităţi. Sau puteţi încerca o salată consistentă din legume, verdeaţă, un sfert de avocado, 3-4 linguri de fasole fiartă, linte sau quinoa fiartă.  

Gustări dulci

Şi pentru că nu ne putem lipsi de dulciuri nici în această perioadă, vin cu câteva idei sănătoase de gustări care pot înlocui cu succes deserturile grase, ba chiar oferind mult mai multe vitamine şi nutrienţi organismului.
Curmale umplute cu unt de arahide;
Ciocolată neagră;
Smochine uscate;
Un pumn de stafide;
Prune uscate;
Mere coapte cu o linguriţă de miere, nuci şi stafide;
Dulciuri raw vegane;
Cacao cu lapte vegetal (de soia, de migdale, de orez).

Cu siguranţă le veţi îndrăgi şi vor rămâne preferate chiar şi după post.

Aşadar, nu uitaţi că pentru a vă menţine organismul sănătos şi puternic trebuie să consumaţi produse naturale. Alimentele de bază pentru perioada postului rămân a fi: ciupercile, leguminoasele (linte, fasole, mazăre, năut), cerealele integrale (hrişcă, mei, orez integral, amarant, ovăz, quinoa), oleaginoasele (nuci, migdale, alune, seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui, sau de cânepă), legumele, fructele şi verdeţurile proaspete, măslinele, pâinea şi pastele integrale.