O echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul de cercetări asupra somnului de la Universitatea din Loughborough (Marea Britanie), care a desfăşurat studiul pe un eşantion de 210 bărbaţi şi femei, afirmă că nu toţi sunt egali în faţa oboselii. Femeile au nevoie în medie de 20 de minute de somn în plus în fiecare noapte faţă de bărbaţi, a fost concluzia lor. Motivul acestui dezechilibru ar fi creierul feminin, susţin cercetătorii. Femeile ar avea nevoie de mai mult timp de recuperare fiindcă au tendinţa să facă mai multe lucruri deodată, să îndeplinească sarcini multiple, îndeosebi la locul de muncă.

Jim Horne, principalul autor al studiului, subliniază însă că şi unii bărbaţi au nevoie să doarmă mai mult decât alţii. Este cazul celor care au o activitate complexă şi care necesită luări de decizie repetate în cursul zilei. În acest caz, diferenţele între cele două sexe se estompează.

Un studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea Duke (Durham) în 2013 ajunsese la aceleaşi concluzii. În plus, aceştia observaseră că femeile care nu dorm destul suferă mai des de depresii şi de schimbări de stare psihică. Aceste tulburări nu i-ar afecta şi pe bărbaţii aflaţi în aceeaşi situaţie, sublinia atunci dr Michael Breus intervievat de cotidianul The Australian.

Doctorul afirma însă că femeile pot evita problemele provocate de somnul insuficient recurgând la siestă, care ar trebui să nu depăşească 25-90 de minute. În caz contrar, trezirea este mai dificilă şi nu duce la îmbunătăţirea stării fizice şi psihice.