Timpul petrecut zilnic pe smartphone ar fi de 119 minute, adică 28 de zile pe an, conform calculelor făcute de site-ul elitedaily.com, pe baza altor studii publicate şi a unui sondaj propriu. A sta cu smartphone-ul în mână de dimineaţa, imediat după trezire, până seara, chiar înainte de culcare, a devenit un obicei pentru multe persoane.

Utilizatorii petrec ore întregi pe telefon pe reţelele de socializare, cu selfie-uri şi jocuri. Elitedaily.com a indicat că patru din cinci deţinători de smartphone-uri îşi utilizează aparatul în primul sfert de oră, după trezire. Pentru 80% dintre ei este chiar primul lucru din zi pe care îl fac. Mulţi iau chiar şi la toaletă telefonul, pentru a verifica reţelele de socializare şi a trimite mesaje.

La restaurant, în tren, autobuz, la coadă într-un magazin, telefonul mobil este un aliat pentru petrecerea timpului sau pentru alungarea singurătăţii, 60 de minute, pe parcursul zilei. Există persoane care se mai conectează pentru a vorbi cu prietenii sau a verifica reţelele de socializare şi înainte de culcare, acest lucru nefiindu-le străin nici copiilor sub 12 ani.

Site-ul menţionat a mai calculat şi timpul necesar pentru un selfie perfect: de nouă ori pe săptămână câte şapte minute. Tinerii îşi fac de obicei nouă selfie-uri într-o săptămână. Pierderea timpului pe smartphone este fără îndoială o problemă. Un lucru de care utilizatorii nu îşi dau seama este că timpul petrecut îndeosebi pe reţelele de socializare oferă o sumedenie de date despre ceea ce fac pe parcursul zilei, chiar atunci când nu postează nimic.

Un ziarist de la cotidianul „Liberation” şi-a urmărit câteva zile prietenii pe serviciul Messenger al Facebook şi le-a cunoscut astfel obiceiurile: ştia la ce oră se culcă unul, când se trezeşte altul, momentele când erau în pauză şi ora la care plecau de la serviciu. Ziaristul ştia cine este acasă şi cine la locul de muncă datorită orelor la care se conectau cei vizaţi. El a constatat astfel că unul din prietenii lui suferea de insomnie.