Consumul legumelor şi al fructelor este recomandat de nutriţionişti. Acestea însă pot conţine şi elemente dăunătoare cum ar fi nitraţii. Din fericire, în magazinele din ţară au apărut aparate care indică în doar câteva clipe nivelul de nitraţi din produsele vegetale.
Nitraţii nu sunt altceva decât o sursă esenţială de azot pentru plante, care se regăseşte în sol. Totuşi, odată ajunşi în organism, aceştia se transformă în nitriţi, care ne pot afecta sănătatea. În cantităţi admisibile, însă, substanţele nu prezintă vreun pericol. Dacă vă întrebaţi cum puteţi verifica acest coeficient în condiţii de casă, vă vin în ajutor aparatele testere apărute recent în magazinele de la noi.
Un asemenea aparat costă până la 2500 de lei şi poate fi folosit de oricine şi în orice loc, fie la magazin, la piaţă sau chiar acasă. Instrucţiunile sunt simple, iar rezultatul îl primiţi în câteva secunde.
Profitând de această invenţie, ne-am dorit să o testăm şi să vedem cum funcţionează. Ţinta noastră au fost legumele şi fructele autohtone, dar şi cele de import, găsite în tarabele de la piaţă.
Se pare că toate produsele verificate au trecut testul cu brio. Doar cartoful a rămas cu restanţe întrucât cantitatea de nitraţi e la limită.
Dacă însă nu dispuneţi de un asemenea aparat, dar ţineţi la sănătatea dumneavoastră, specialiştii în siguranţa alimentelor ne propun câteva metode simple de a reduce nivelul substanţelor dăunătoare din fructe şi legume.
Dacă se fierb legumele, atunci la 70 la sută din nivelul de nitraţi poate fi redus. O altă metodă de a reduce nivelul de nitraţi este uscarea fructelor şi legumelor. O metodă este când de exemplu produsele vegetale sau verzăturile pot fi puse chiar într-un vas cu apă ca un buchet de flori şi se expun la soare la razele solare pe un două ore.