O carte bună e una care ne intrigă. Iar cu puterea ei de atragere în acţiune, ne exersează şi capacitatea de concentrare.
 
Dacă în cazul filmelor, imaginile formate din detalii completează o scenă, un personaj sau o acţiune, atunci când vorbim despre lectură, intră în rol imaginaţia. Felul în care ne închipuim lumea şi personajele este de obicei mai viu, mai interesant şi mai plin de culoare atunci când citim.
 
Cititul oferă satisfacţie deoarece îl trece pe cititor printr-o serie de trăiri şi emoţii unice. O carte plăcută ne poartă într-o lume în care uităm de problemele din prezent. Un volum interesant reduce stresul, ameliorând tensiunile şi îngrijorările cotidiene.
 
Atunci când citiţi, nu uitaţi să vă notaţi cuvintele noi pentru a le memoriza mai uşor sensul. În acest mod vă veţi dezvolta vocabularul şi abilitatea de a vă exprima corect şi relevat.
 
Romanele poliţiste sau cărţile mistice ne stimulează gândirea. Atunci când le citim creierul se forţează să caute răspunsul înainte de a o termina de lecturat. Cei care reuşesc să intuiască finalul înainte de a-l atinge, înseamnă că au abilităţi analitice foarte bune.