Mierea, cunoscută şi ca hrană vie, este un aliment complex, care nu are doar calităţi nutritive, ci şi numeroase proprietăţi terapeutice - digestive, cardio-vasculare, respiratorii, în afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în boli infecţioase, în afecţiuni sanguine sau cutanate.
Din punct de vedere nutritiv, mierea este un amestec de fructoză (aproape 40%) şi glucoză (aproximativ 30%), conţine şi apă în proporţie de 17%, vitamine şi minerale (13 %): vitamina C, un complex de vitamine B, calciu, magneziu, fosfor sau sodiu.

Aportul caloric energetic este important: 100 g de miere are 315 calorii”, precizează medicul specialist în diabet şi nutriţie Luminiţa Florea pentru Gândul.

Dintre proprietăţile şi beneficiile consumului de miere:

1. Efect antibacterian – mierea inhibă dezvoltarea bacteriilor iar bioflavonoidele aflate în miere au efect antibacterian direct.
2. Efect anti-oxidant, protector împotriva proceselor oxidative şi ale îmbătrânirii.
3. Efect antiinflamator - mierea conţine bioflavonoide cu proprietăţi antiinflamatorii.
4. Efect detoxifiant– mierea conţine multă fructoză (în special mierea de salcâm) care ajută la o mai bună detoxifiere biochimică.
5. Efect emolient, datorită capacităţii sale de atragere a apei.
6. Efect emulsionant al grăsimilor, datorită acizilor conţinuţi.
7. Efect laxativ – mierea este higroscopică (atrage apa) si reglează flora intestinului gros.
8. Efect regenerativ tisular: pentru ţesutul conjunctiv – mierea ajută la producerea mucopolizaharidelor care sunt componente importante ale ţesutului conjunctiv. Stimulează regenerarea epiteliilor, endoteliilor şi a membranelor celulare
9. Excelent tonic pentru copii, convalescenţi şi pentru gravide.

În alimentaţia copiilor, mierea trebuie privită din două perspective 1. riscul botulinic şi 2. riscul alergizat.

Mierea este consumată de cele mai multe ori în stare naturală, fără a fi sterilizată sau pasteurizată. Temerea legată de miere este aceea că poate provoca botulism, sporii care pot genera această infecţie fiind prezenţi în natură, în special pe florile plantelor polenizate de albine. Pentru adulţi, cantitatea de spori de botulism ingeraţi nu reprezintă un pericol, intestinul adultului conţine suficienţi acizi pentru a face faţă cantităţii de toxine eliberată de această bacterie. Nu se recomandă însă consumul acestui aliment la copiii mai mici de 1 an, pentru că aceştia au un sistem de digestie insuficient maturat pentru a face faţă acestor toxine şi a complicaţiilor severe pe care le dă intoxicaţia botulinică.

Mierea este un produs rezultat în urma colectării şi procesării nectarului diverselor flori de către albine, iar persoanele alergice la polenul florilor pot face episoade alergice chiar foarte severe la consumul de miere direct sau în diferite alimente care ascund mierea. Pentru copiii în a căror familie există un istoric cu acest tip de alergie, se va amâna consumarea mierii cât mai mult timp ( după vârsta de 1-2 ani) iar în momentul în care se introduce mierea în alimentaţie, se va face treptat şi trebuie să fie atent urmăriţi”, mai spune medicul nutriţionist din cadrul Centrului Medical ProVita.