„Conştientizarea tactilă depinde de nivelul perceptual îngreunat de o temă vizuală concurentă", au afirmat cercetătoarele Polly Dalton şi Sandra Murphy în studiul publicat în 'Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance'.

Concentrându-ne puternic pe ceea ce vedem "reducem starea noastră de conştienţă asupra stimulilor altor simţuri", a explicat Dalton, adăugând că a fost important pentru participanţii la teste să fie conştienţi de aceste efecte, deoarece alertele auditive şi tactile sunt adesea folosite în situaţii de solicitare vizuală ridicată, precum conducerea unui autovehicul sau a unei aeronave care zboară.

Cu toate acestea, cele două cercetătoare nu au implicat în studiu oameni care se sărută. În schimb ele i-au determinat pe participanţii la studiu să-şi îndeplinească sarcinile vizuale în timpul monitorizării faptului dacă pot detecta concomitent ceva ce le atinge mâinile.

Cercetarea a arătat că abilitatea de a detecta senzaţii tactile s-a diminuat pe măsură ce senzaţiile vizuale au devenit mai complexe. Uneori, oamenii doresc să se concentreze asupra senzaţiilor tactile atunci când dansează, sărută şi fac dragoste, a spus Dalton.

Ea a adăugat că aceste rezultate ar putea explica şi de ce închidem ochii atunci când vrem să ne concentrăm atenţia spre un alt sens. "Obturarea intrărilor vizuale lasă mai multe resurse mentale să se concentreze asupra altor aspecte ale experienţei noastre", a sintetizat cercetătoarea.

Se ştie că sărutul — fie cu ochii deschişi, fie închişi — are beneficii pentru sănătate atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, deoarece eliberează endorfine care sporesc senzaţia de fericire şi nivelul adrenalinei, acestea putând ajuta inclusiv la reducerea senzaţiei de durere.

De asemenea, sărutul scade nivelul de cortizol, care poate ajuta la eliberarea de starea de stres, şi, deşi nu este un substitut pentru exerciţiile fizice, contribuie la arderea a 2-3 calorii pe minut.