„Grupul de referinţă al concursului Eurovision a analizat eligibilitatea cântecului Ucrainei, intitulat „+1944+”, arată într-un comunicat Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER) cu sediul la Geneva, organizatoare a competiţiei. „Acesta (grupul) a ajuns la concluzia că titlul şi textul piesei nu conţin mesaj politic şi că nu încalcă regulamentul concursului. Prin urmare, poate participa la Eurovision 2016”, se mai spune în comunicat.

„Este decizia finală. În 14 martie, şefii delegaţiilor se vor întâlni la Stockholm, oraşul care va găzdui concursul în acest an, şi până atunci vor fi prezentate toate cântecele”, a declarat purtătorul de cuvânt al UER, Dave Goodman.

La Stockholm va merge din partea Ucrainei Jamala, interpretă de jazz care a ajuns vedetă la nivel naţional. Textul în engleză al piesei „+1944+” este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alţi circa 240.000 de tătari. Oficiali politici de la Moscova şi din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.