Berry, încă singura afro-americană care a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă, s-a referit la ceea ce a denumit plastic drept „elefantul din cameră", în legătură cu lipsa nominalizărilor din acest an pentru actorii de culoare.

„Cred că în acel moment, când am spus (în discursul de primire a premiului) că în acea seară s-a deschis o uşă, am crezut cu toată fiinţa mea că va exista o schimbare, pentru că această uşă, această barieră fusese spartă'', a declarat actriţa, conform revistei People.

„Şi acum, la aproape 15 ani după câştigarea acelui Oscar, este dureros să vezi că nicio altă femeie de culoare nu a mai câştigat premiul'', a spus Halle Berry. „Este dureros pentru că am considerat acel moment mai important decât propria mea persoană. Mi se rupe inima când mă gândesc că poate nu a fost mai important decât mine. Poate că nu a fost şi eu mi-am dorit cu disperare să fie'', a adăugat ea.

Din 2001, când Halle Berry a primit Oscarul, doar trei actriţe afro-americane au mai fost nominalizate la categoria cea mai bună actriţă, respectiv Gabourey Sidibe, Viola Davis şi Quvenzhae Wallis. În acest an Academia Americană de Film a nominalizat numai actori şi regizori de film albi, excepţie fiind cineastul mexican Alejandro G. Inarritu, regizorul peliculei The Reventant.