„Consumul frecvent de ciocolată a fost semnificativ asociat cu o performanţă cognitivă sporită, ilustrată de teste ce arată variaţiile memoriei şi sistematizării vizuale şi spaţiale, a memoriei de lucru, a percepţiei şi a examinării, a gândirii abstracte, precum şi de examinări ale deteriorării mentale. Cu excepţia memoriei de lucru, niciuna dintre aceste relaţii nu este atenuată cu un control statistic pentru factorii cardiovasculari, pentru dietă sau pentru modul de viaţă”, au declarat specialiştii,
Pe de altă parte, specialiştii amintesc modurile în care a fost folosită ciocolata, în istorie (dar şi pe baze ştiinţifice), printre care se numără tratamentul pentru reducerea febrei şi pentru tulburări digestive în cazul copiilor, dar şi pentru intensificarea puterii fizice în cuceririle erotice. De asemenea, ciocolata era folosită pentru a îmbunătăţi somnul şi pentru curăţirea dinţilor sau oferită femeilor în timpul ciclului menstrual, drept remediu contra durerii, sau în perioada în care alăptau pentru producţia de lapte matern.

Studiile ştiinţifice contemporane au descoperit că alimentul are un efect benefic asupra circulaţiei şi inimii, reduce riscul de infarct şi colesterolul şi protejează pielea împotriva deteriorărilor cauzate de arsurile solare. Un alt studiu a arătat cum ciocolata poate ajuta la scăderea în greutate. Un pătrăţel de ciocolată consumat cu 20 de minute înainte de masă activează hormonii din creier, reducând, în consecinţă, cantitatea de hrană care urma să fie consumată. Dacă se consumă un alt pătrăţel de ciocolată la finalul unei mese principale, se reduce şi numărul de gustări dintre mese, potrivit expertului în neurologie Will Clower.