„Pape Satan Aleppe. Cronache di una societa liquida” este un eseu ce reuneşte texte publicate începând din 2000 în săptămânalul italian L'Espresso, la care colabora scriitorul filozof şi lingvist.

Titlul reia cuvinte care deschid cântul VII din „Infernul”, din Divina Comedie, de Dante Alighieri. Sensul, foarte misterios, a dat naştere unei mulţimi de interpretări, dar pentru Umberto Eco formularea este „suficient de lichidă pentru a caracteriza confuzia din vremea noastră”.

Iniţial, această carte urma să fie publicată în luna mai, dar decesul autorului a grăbit apariţia ei.

„La Nave di Teseo”, care publică această informaţie pe pagina sa de Facebook, este o casă editorială născută din voinţa mai multor autori prestigioşi — printre care Umberto Eco şi Sandro Veronesi (Haos calm) — de a proteja independenţa lor şi diversitatea editorială, după naşterea unui gigant în domeniu în Italia.

La 5 octombrie 2015, familia fostului premier şi miliardar Silvio Berlusconi, proprietar al Arnoldi Mondadori Editore, a anunţat că a cumpărat RCS Libri, filiala pentru cărţi a RCS, editor al Corriere della Sera.

RCS, al cărui principal acţionar este constructorul Fiat Chrysler Automobiles (FCA), reuneşte mai multe edituri, printre care Rizzoli şi Bompiani.
Editura „La Nave di Teseo” este condusă de Elisabetta Sgarbi, fost director editorial al Bompiani.