„Sperăm ca acest lucru să îi facă pe vizitatori să se gândească diferit la pictură”, a spus Amanda Hicks, purtător de cuvânt al instituţiei.

Există trei versiuni ale tabloului „Camera lui Van Gogh din Arles”, pictate între 1888 şi 1889, expuse la muzeul Van Gogh din Amsterdam, muzeul Orsay din Paris şi la muzeul din Chicago. Ele vor fi prezentate în mod excepţional împreună la Art Institute din 14 februarie până în 10 mai. „Versiunea noastră a camerei lui Van Gogh este foarte populară, apreciată şi cunoscută”, afirmă dna Hicks.

Reproducerea în mărime naturală a încăperii, realizată de un grup de artişti din Chicago, reia culorile vii din lucrări şi cuprinde imitaţii ale mobilei simple de lemn. „Este o ocazie de a reflecta, a parcurge şi a experimenta cu o privire nouă această operă emblematică”, adaugă ea.

Cu „pereţii săi lila, podeaua de un roşu pal, scaunele şi patul de un galben cromat, pernele galben pal şi cuvertura roşu sângeriu, masa de toaletă portocalie, ligheanul albastru şi fereastra verde", Van Gogh a vrut "să sugereze o odihnă absolută”, potrivit unei scrisori trimise fratelui său, Theo, citat de muzeul Orsay.

Iubitorii picturii lui Van Gogh care apreciază cele trei picturi şi-au rezervat deja toate datele disponibile din luna februarie. Rezervările se limitează la o singură noapte şi includ două intrări la muzeu. Când expoziţia se va încheia, camera îşi va închide şi ea porţile.