Conform Wikipedia, un disc de gramofon (numit şi disc de patefon sau vinil) este un mediu de stocare a sunetului în formă de disc, care era foarte popular în secolul al XX-lea. Sunetele discurilor de acest fel sunt redate printr-un gramofon. Până de curând, mulţi erau de părere că asemenea discuri nu ar putea niciodată să depăşească vânzările de melodii în format digital, însă aceştia se pare că au subestimat piaţa.

Astfel, după cum scrie şi site-ul The Guardian, vânzările de albume vinil au atins cifra de 2,4 milioane de lire sterline săptămâna trecută. Asta, în condiţiile în care vânzările de melodii în format digital au fost în valoare de 2,1 milioane de lire. Desigur, asta nu indică faptul că vânzările de muzică online scade, ci doar atrage atenţia asupra popularităţii din ce în ce mai mari a vinilurilor, mai ales în perioada sărbătorilor.

Pentru a vă face o idee mai bună în legătură cu modul în care au evoluat lucrurile în ultima perioadă, trebuie să ştiţi că în luna decembrie anului trecut, vânzările de albume vinil au atins 1,2 milioane de lire. De cealaltă parte, melodiile în format digital au înregistrat vânzări în valoare de 4,4 milioane de lire. Astfel, în Marea Britanie, experţii au constat că vinilurile au devenit din ce în ce mai populare pe parcursul ultimilor opt ani de zile.

„Cea mai mare parte a noilor producţii sunt disponibile pe vinil în ziua de azi. În trecut, doar piesele vechi sau albumele de nişă apăreau pe asemenea discuri, dar în ziua de azi, toate categoriile sunt disponibile într-un asemenea format, de la albume la coloane sonore ale filmelor”, a declarat Kim Bayley, CEO ale Entertainment Retailers Association din Marea Britanie.