1. Să ne îmbrăcăm adecvat

Când este foarte frig este primul sfat pe care trebuie să-l urmăm. Maiou, tricou şi pulover de lână sau bluză fliss pentru a reţine căldura naturală a corpului. Atenţie mare la acoperirea extremităţilor care sunt cele mai expuse: mâinile, picioarele şi capul. Sunt primele care intră în contact cu frigul.

Dar să nu uităm şi de partea superioară a corpului care este mai vulnerabilă la frig decât am putea crede. Într-adevăr, când membrele sunt expuse unor temperaturi mai scăzute decât bustul, vasele de sânge din braţe şi picioare se contractă iar sângele se îndreaptă direct spre stomac. Frigul îl face mai vulnerabil decât orice altceva, deci este bine să-l protejăm, chiar dacă acest lucru înseamnă să ne abatem de la regulile modei.

2. Să nu bem cafeaua afară

Cafeluţa băută în spaţiu exterior poate provoca pierderea căldurii corpului. Cafeaua blochează receptorii vaselor sanguine şi le împiedică să se contracteze. Iar dacă acestea sunt dilatate, corpul pierde mai uşor căldura. Prin urmare, când cafeaua este băută afară în frig, trebuie să optăm pentru încă o ceaşcă decafeinizată, altfel există riscul de a ni se va face frig mai repede. Nu este însă cazul dacă bem cafeaua într-un spaţiu interior.

3. Să ne supraveghem alimentaţia

Există mai multe reţete pentru a face faţă frigului de-a lungul zilei. Însă nu preparatele în vase de lut la cuptor sunt cele care duc la creşterea temperaturii corporale, ci supele. Acestea sunt ideale pentru a asigura necesarul de proteine şi de zaharuri lente pentru organism. Prin digerarea proteinelor, temperatura corporală creşte mai repede decât cu ajutorul glucidelor sau lipidelor.

Consumul de legume şi fructe va creşte de asemenea capacitatea de a se încălzi a corpului. Iar consumul de fructe uscate, mai ales migdale, este foarte eficient pentru o încălzire rapidă. Pastele, orezul sau mălaiul asigură de asemenea o încălzire mai îndelungată a corpului.

4. Să nu mergem cu mâinile în buzunare

Este un reflex care trebuie evitat. Deşi primul impuls este de a strecura mâinile în buzunare pentru a ne feri de frig, este mai bine dacă le lăsăm afară. Dacă mergem susţinut balansând braţele de-a lungul corpului, acest mecanism va duce la încălzirea corpului şi va fi profitabil pentru extremităţi.

Este bine ca persoanele care nu au o circulaţie periferică bună să facă câteva exerciţii simple dimineaţa, mişcând degetele de la picioare şi ridicând gleznele. O mică încălzire ca înainte de orice sport.

5. Să evităm băile şi diferenţele mari de temperatură

La fel cum trebuie să evitaţi să vă încălziţi prea mult apartamentul, este inutil să vă expuneţi corpul la schimbări bruşte de temperatură. Trecerea de la o temperatură de interior prea mare la cea din exterior prea scăzută va duce la contractarea vaselor de sânge şi corpul va resimţi mai drastic această diferenţă de temperatură, care se poate evita prin reglarea termostatului din cameră la 18 sau 19°C, temperatura în general recomandată.

La fel se întâmplă şi cu baia de dimineaţă. Băile prea dese duc la fragilizarea straturilor superioare ale epidermei şi la o rezistenţă mai redusă la frig.