În seara Sfântului Andrei se poate afla prognoza pentru anul viitor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe, se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde câte o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase şi cu grindină, iar cele care rămân proaspete semnifică luni favorabile pentru recoltă.

La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.

Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, vom avea o iarna blândă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea. O altă superstiţie este cea a strigoilor, care în noaptea de Sfântul Andrei vor intra în casele oamenilor, dacă nu sunt opriţi prin ungerea tocurilor uşilor de la casă şi de la şoproane cu usturoi pisat.

De asemenea, fetele fac vrăji de ursită, printre care se numără şi turta lui Andrei. Se pune în egală măsură apă, sare şi făină, măsurate cu o coajă de nucă. Fiecare îşi coace turta pe vatră şi apoi o mănâncă, aşteptând peste noapte voinicul care va veni în vis să-i dea apă.