Somnul ne ajută să ne consolidăm amintirile şi are un rol vital în procesarea şi stocarea informaţiilor utile. Un nou studiu arată că acelaşi principiu se aplică gândurilor negative: dacă adormi cu ele, ar putea fi mai greu să le uiţi pe termen lung. A fost efectuat de experţii de la Universitatea Beijing Normal din China, iar aceştia recomandă să ne rezolvăm conflictele înainte de a adormi.

Oamenii de ştiinţă au recrutat 73 de studenţi, pentru a testa modul în care aceştia pot suprima amintirile negative, precum şi impactul somnului în acest proces. Participanţilor li s-a cerut să asocieze imagini ale unor chipuri neutre cu imagini cu oameni răniţi, corpuri mutilate şi copii care plâng. A doua zi, după un somn binemeritat, li s-au arătat aceleaşi feţe neutre şi li s-a cerut fie să îşi amintească asocierile negative, fie să încerce să le blocheze.

Tehnica pe care au folosit-o experţii se numeşte think/no-think. Când participanţilor li se cere să îşi aducă aminte de ceva, aceştia se străduiesc să o facă. Când, dimpotrivă, li se cere să nu se gândească la ceva, încep să evite conştient ideea.

Testele au arătat că eforturile de blocare a amintirilor negative au fost mai eficiente la 30 de minute după ce acestea s-au fixat, decât după 24 de ore şi un somn complet. Cercetătorii au scanat creierele voluntarilor, iar testele au arătat că atunci când aceştia au încercat să îşi amintească sau să inhibe amintirile la doar 30 de minute după ce au învăţat asocierile, activitatea lor neuronală era centrată în hipocamp. După somn, activitatea a fost redusă în hipocamp şi a fost dispersată în mai multe regiuni asociate cu memoria şi procesarea informaţiei. Printre acestea se numără cortexul parietal, girusul angular şi girusul temporal.

Aşadar, când amintirile sunt distribuite în mai multe părţi din creier, scopul este de a facilita stocarea lor pe termen lung. Prin urmare, dacă vrei să uiţi ceva neplăcut, ar fi mai bine să încerci să rezolvi problema înainte de a te culca, pentru că altfel rişti să fii bântuit de evenimentul respectiv mai mult decât ar fi cazul.