Dacă după atâtea apeluri îngrijorătoare te gândeşti că ai putea fi unul dintre oamenii care au probleme cu glutenul, iată care sunt semnele intoleranţei şi ce ai putea face pentru a ţine problema sub control. Dacă te confrunţi cu oricare dintre aceste simptome, ar trebui să iei în calcul faptul că ai putea avea intoleranţă la gluten.

Ai probleme digestive cum ar fi gaze, balonare, diaree şi chiar constipaţie?

Ai Keratosis pilaris (de asemenea cunoscut sub numele de „piele de pui” pe partea din spate a braţelor)? Acest lucru tinde să apară şi ca urmare a unui deficit de acid gras şi deficit de vitamina A.

Ai senzaţie de oboseală după o masă care conţine gluten?

Ţi s-a pus diagnosticul unei boli autoimune cum ar fi tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, colita ulcerativă, lupus, psoriazis, sclerodermie sau scleroză multiplă?

Te-ai simţit ameţită sau ai avut senzaţia lipsei de echilibru?

Te confrunţi cu dezechilibre hormonale, cum ar fi sindromul premenstrual sau infertilitatea inexplicabilă?

Te plângi adesea de dureri de cap şi migrene?

Ai oboseală cronică sau fibromialgie?

Simţi inflamaţie, edem sau durere în articulaţiile degetelor, genunchilor sau şoldurilor?

Ai tulburări de dispoziţie, cum ar fi anxietatea sau depresia?

Cum te testezi pentru intoleranţa la gluten?

Cel mai bun mod de a determina dacă ai intoleranţă la gluten este de a ţine o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 până la 3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările cu exactitate. Sau poţi încerca Pinner Test sau testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente şi ingrediente.

Cum se tratează intoleranţa la gluten?

Eliminarea glutenului 100% din dietă înseamnă 100%. Chiar şi urmele de gluten pot fi suficiente pentru a provoca o reacţie imună în corpul tău. Un studiu publicat în 2001 prevede faptul că dacă cei care suferă de boala celiacă sau sensibilitate la gluten consumă totuşi gluten cel mult o dată pe lună, riscul de mortalitate creşte cu până la 600%.