Este foarte important să previi crizele de hiperglicemie, deoarece acestea pot duce la diabet şi alte afecţiuni asociate acestei maladii, precum bolile cardiovasculare, cele oftalmologice, leziunile picioarelor, accident vascular cerebral, infecţii şi problem dermatologice.

Din fericire, există câteva semnale pe care corpul tău ţi le dă atunci când nivelul glicemiei o ia razna. Deşi nu par grave, acestea trebuie luate în seamă şi, dacă persistă pe termen lung, trebuie să mergi la medic, pentru a evita apariţia unor boli grave.

15 semne că ai glicemia ridicată:

- Vedere înceţoşată;
- Urinare frecventă (chiar şi în timpul nopţii);
- Impotenţă;
- Pierderea sensibilităţii la nivelul membrelor inferioare sau superioare;
- Dificultăţi de concentrare;
- Gură uscată;
- Infecţii recurente;
- Tăieturi şi răni care se vindecă greu;
- Senzaţie de sete permanent;
- Probleme digestive;
- Piele uscată;
- Prurit (mâncărimi ale pielii);
- Creşterea în greutate;
- Foamea excesivă
- Oboseala constantă.

Acestea simptome pot masca fie un nivel crescut al glicemiei, fie stresul, stilul de viaţă sedentar, răcelile sau alte probleme de sănătate. Dacă te confrunţi cu ele pe termen lung, nu ezita să mergi la medic pentru a afla cauza exactă.

Cele mai indicate alimente pentru menţinerea glicemiei sunt: ouăle, hummusul, broccoli, ceapa, nucile, cireşele, iaurtul, carnea de curcan, fasolea, merele, morcovii, sucul de ananas sau de roşii, portocalele, grepfrutul, bananele şi lintea.

Alimentele care trebuie consumate cu moderaţie, deoarece au un indice glicemic ceva mai ridicat, sunt orezul, mierea, pastele şi brânza, iar printre alimentele care trebuie evitate se numără pâinea albă, produsele de patiserie şi cartofii.