Autorităţile din Muntenegru sunt de părere că transformarea insulei Mamula (cunoscută şi ca Lastavica) într-un complex turistic de lux va şterge istoria tristă a acestui loc, unde zeci de prizonieri au fost torturaţi, în timp ce alţii au murit de foame. Nu de aceeaşi părere sunt însă şi localnicii, care consideră că este o lipsă de respect pentru deţinuţii care au murit acolo să construieşti o zonă de distracţie, cu restaurante, un club de noapte, un spa şi ringuri de dans, într-un loc asociat cu disperarea şi tristeţea.

Familiile celor care au murit în lagărul de concentrare de pe insulă nu sunt de acord cu planurile autorităţilor şi speră ca proiectul, care a primit aprobarea zilele trecute, să fie anulat, notează Daily Mail.

Investiţia se ridică la 15 milioane de euro, iar investitorii şi reprezentanţii autorităţilor au precizat că proiectul va respecta arhitectura locală şi va păstra valoarea istorică a insulei. Proiectul arată că fortăreaţa din Marea Adriatică, în Golful Kotor, va fi înconjurată de o piscină, de o zonă de relaxare VIP şi un restaurant în aer liber. Contractul cu investitorul elveţian, Orascom Development Holding AG, a fost încheiat pentru o perioadă de 49 de ani, iar odată construit complexul acesta va asigura locuri de muncă pentru 200 de persoane.

Miliardarul Samih Sawiris, preşedintele companiei Orascom, a declarat în semn de bunăvoinţă că resortul va avea şi un muzeu. Totuşi, conform publicaţiei Balkan Insight planurile complexului se pare că nu includ un astfel de muzeu, care ar fi trebuit să prezinte istoria locului.