Pe străzile măturate de vânt ale satului cocoţat pe un deal, unde jumătate din case sunt goale, se pot vedea mai mulţi câini comunitari şi pisici decât oameni. Însă de la emiterea decretului se formează cozi la noul centru de îngrijiri geriatrice. „Sigur că viaţa umană are valoare, însă aici are şi o valoare socială fiindcă fiecare deces ne apropie de moartea satului", a declarat pentru AFP primarul Davide Zicchinella, medic pediatru în vârstă de 40 de ani.

Fenomenul nu este nou, având în vedere că generaţii întregi au plecat să îşi caute de lucru în nordul Italiei sau în străinătate în anii 1920 şi 1960. În ultimii ani, însă, rata mortalităţii naturale a făcut ca populaţia satului să scadă de la 1.000 la 500 de locuitori. În încercarea de a întârzia inevitabilul, primarul a transformat vechea şcoală în centru medical cu ajutorul unor fonduri europene, pentru a-i scuti pe săteni de deplasări în alte localităţi şi de timpul pierdut pe drum.

Acest lucru nu a fost suficient fiindcă oamenii pierduseră obiceiul de a merge la medicul din sat, iar sala de aşteptare rămânea goală. Primarul a fost nevoit atunci să bată cu pumnul în masă şi să dea ordinul: controlul medical anual este obligatoriu, altfel impozitul creşte cu 30 de euro pe an.
Confruntată cu o sărăcie endemică, zona Calabria a fost nevoită să recurgă la reduceri severe ale fondurilor destinate sănătăţii, ceea ce a dus la diminuarea serviciilor publice şi la o gaură de 100.000 de euro în cinci ani în bugetul primăriei din Sellia.

La centrul medical se asigură şi consultaţii oftalmologice şi ortopedice, îngrijirile fiind subvenţionate pentru majoritatea pacienţilor şi gratuite pentru persoanele cele mai defavorizate.

În săptămânile care au urmat după emiterea decretului s-au înscris la control circa o sută de persoane, iar în prezent jumătate din populaţia satului a trecut pe la centrul medical. Pentru a ajuta sătenii să atingă şi chiar să depăşească speranţa de viaţă de 83 de ani din Italia, primarul organizează şi transportul regulat cu autobuzul până la un centru termal din regiune.

Zicchinella nu se mulţumeşte doar să menţină în viaţă populaţia îmbătrânită, ci doreşte şi să atragă turişti şi noi locuitori în satul aflat la poalele unui castel bizantin, la circa 20 de kilometri de coastă. Cu ajutorul sumei de 1,5 milioane de la Uniunea Europeană, el urmează să transforme o fostă fermă în parc de aventură, cu tiroliană, poduri tibetane suspendate şi un teren de jocuri accesibil şi persoanelor cu handicap. Şcoala primară, abandonată de multă vreme, a devenit han pentru tineri şi două adăposturi vor fi deschise la primăvară.