Şeful poliţiei naţionale, Khalid Abu Bakar, a afirmat că ofiţerii vor fi nevoiţi de acum să dea un test de aptitudini fizice pentru a obţine o promovare, anunţând că a fost introdus un nou program de antrenament care îi vizează pe poliţiştii supraponderali. Greutatea în exces nu le reduce numai eficienţa, ci duce şi la o serioasă rată a mortalităţii, provocată de diabet şi de tensiunea ridicată, a declarat Khalid, citat de portalul de ştiri Malaysiakini.

„Noi, conducerea Poliţiei regale malaysiene, trebuie să găsim un mijloc pentru ca poliţiştii să slăbească, în interesul lor şi al familiilor lor, să le arătăm că au nevoie să facă mişcare şi să fie în formă", a adăugat el.

Sute de poliţişti se îmbolnăvesc zilnic, potrivit oficialilor poliţiei.

Aproape jumătate din populaţia acestui stat de 30 de milioane de locuitori, relativ prosper, este supraponderală sau obeză, flagel care afectează îndeosebi ţările emergente, conform unui studiu publicat în 2013 de revista medicală britanică The Lancet. Pentru a explica fenomenul obezităţii din Malaysia, specialiştii evocă felurile de mâncare condimentate, cu lapte de cocos, cele din orez, bogate în glucide, băuturile îndulcite şi obiceiul de a mânca târziu seara.