Pe de altă parte, tot pentru 2015 au fost raportate până acum doar 8 morţi provocate de rechini. În medie, în fiecare an mor doar 6 persoane în urma întâlnirii cu un rechin. Mult mai multe decese se produc din cauză că oamenii se îneacă în timp ce mănâncă, şofează, fac o baie caldă sau pur şi simplu se plimbă pe stradă.

În ciuda anilor de discursuri înflăcărate despre rechinii prezentaţi ca nişte maşinării care ucid fără să stea prea mult pe gânduri, experţii spun că, de fapt, de cele mai multe ori ne întâlnim cu rechinii fiindcă ei ne confundă cu alte specii. Nici vorbă de acei „monştri masivi, care urmăresc oamenii în mod deliberat şi cu intenţii rele."

Acestea fiind spuse, bunul simţ rămâne un element foarte important în relaţie. Nu uita că tu eşti un musafir nepoftit în habitatul rechinului – şi nu invers. În vara aceasta, biologul marin Ralph Collier a venit cu nişte sfaturi simple pentru siguranţa celor care ajung în preajma rechinilor:

„Iată ce aş dori să le spun amatorilor de scăldat în ocean: nu purtaţi costume de baie viu colorate şi mai ales nu optaţi pentru culori contrastante. Anumite specii de rechini pot distinge culorile. Nu purtaţi bijuterii. Când intraţi în apă, bijuteriile se mişcă şi reflectă lumina soarelui, iar pentru un rechin, imaginea poate să sugereze un peşte care se zbate – şi deci o invitaţie să se apropie”, scrie biologul.

„Apelaţi la bunul simţ ! Dacă se anunţă că într-o anumită zonă sunt rechini, nu intraţi în apă tocmai acolo. Bunul simţ ne ajută mult în relaţia cu aceste animale. Nu provocaţi niciodată un rechin ! Nu-l apucaţi de coadă ! Nu încercaţi să-l hrăniţi ! Nu încercaţi să-l loviţi sau să-l împungeţi cu ceva, fiindcă riscaţi să-i stârniţi o reacţie pe care mai apoi s-o regretaţi”, mai citează discovery.ro.