Ea a devenit „Prima Doamnă” a regiunii separatiste din nordul Spaniei în 10 ianuarie, când Carles Puigdemont, primarul oraşului Girona, a fost învestit, în extremis, în noua sa funcţie, cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului limită în care parlamentul local trebuia să desemneze un nou lider, în caz contrar impunându-se convocarea unor noi alegeri.
 
„Trăiască Catalonia liberă", au fost primele cuvinte rostite de Puigdemont, în vârstă de 53 de ani, după ce a obţinut voturile favorabile a 70 din cei 135 de membri ai parlamentului de la Barcelona, 63 de voturi împotrivă şi două abţineri, după cum au relatat Reuters şi France Presse.
 
Marcela Topor conduce un program de interviuri, realizate în limba engleză cu rezidenţi străini din Catalonia. Aceste materiale sunt difuzate de „Catalonia Today”, ziar legat încă de la începuturile sale cu grupul de presă 'El Punt Avui' lansat în 2004 de Carles Puigdemont, jurnalist în acea perioadă.
 
Cei doi sunt uniţi nu numai de profesia comună, ci şi de idealurile politice. Cu puţin înainte de sfârşitul anului trecut, Marcela Topor a publicat un editorial în care susţinea că victoria blocului separatist în alegerile din septembrie a fost unul dintre evenimentele cheie din 2015. Totodată, ea a salutat rezoluţia referitoare la demararea procesului de creare a unui stat catalan în pofida opoziţiei întâmpinate din partea guvernului de la Madrid. „Fără îndoială, vom vedea că activitatea politică din Catalonia va continua să mizeze pe independenţă”, anticipa ea în acel articol.
 
Nu este deci de mirare că nu lipsit de la învestirea soţului ei în funcţia de lider al guvernului regional, la care a asistat de pe unul din locurile rezervate invitaţilor parlamentului catalan.
 
Cu numai o zi înainte, motoarele de căutare de pe internet ofereau o listă interminabilă de articole despre Manuela Topor, dar toate acestea dispăruseră ca prin minune duminică, susţine „La Vanguardia”.
 
Potrivit portalului romaniaexpres.com, ea s-a căsătorit cu Carles Puigdemont la Iaşi, după ritul ortodox, iar fetiţele lor, una de 7 ani şi alta de 9 ani, au fost botezate ortodox în Parohia Ortodoxă Română Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sf. Ierarh Grigore Palama din Girona.
 
Carles Puigdemont, cel de-al 130-lea preşedinte al Generalitat de Catalunya, s-a născut în familia unui cofetar din Amer, un sat situat la aproximativ 100 de kilometri vest de Girona. A lucrat o bună perioadă de timp ca ziarist şi s-a implicat încă de tânăr în activităţile Tineretului Naţionalist Catalan. În 2006, a devenit deputat în Parlamentul Cataloniei, în 2011 a fost ales primar în Girona, iar în 2015 a primit un nou mandat din partea locuitorilor acestui oraş.
 
La 27 septembrie 2015, separatiştii au câştigat majoritatea locurilor în parlamentul de la Barcelona (72 din 135) cu un program ce promitea demararea unui proces separatist care să se încheie în 2017. Negocierile pentru formarea unui nou guvern regional au fost însă în impas multă vreme, în contextul în care stânga anticapitalistă a refuzat să accepte reînvestirea ca şef al executivului regional a lui Artur Mas, contestat pentru politica lui de austeritate şi pentru scandalurile de corupţie care au lovit partidul său, Convergencia Democratica de Cataluna (CDC). În ultimă instanţă, Artur Mas şi-a retras sâmbătă candidatura, ceea ce a permis formarea unei ample coaliţii de guvernământ, de la conservatori până la stânga anticapitalistă, decisă să profite de majoritatea absolută de care dispune în parlamentul regional pentru a proclama în termen de 18 luni independenţa Cataloniei.
 
Noul lider al guvernului regional, Carles Puigdemont, vorbeşte nu numai catalană şi spaniolă, ci şi engleză şi franceză. El se descurcă bine şi în limba română, atât datorită căsătoriei cu românca Marcela Topor, cât şi a nenumăratelor contacte cu diferiţi politicieni şi jurnalişti români, precum şi a vizitelor pe care din 1998 încoace le-a făcut în România. Printre acestea, site-ul romaniaexpres.com menţionează şi călătoria în compania lui Joan Laporta, fost preşedinte al clubului FC Barcelona.