Autoarea este o aristocrată engleză care a fost urcată într-o barcă de salvare aproape goală, ulterior fiind aspru criticată după naufragiul celebrului pachebot. Atunci Lady Duff-Gordon a scris despre modul în care este tratată în Anglia. „Se pare că nu am făcut tot ce trebuie să facem ca persoane salvate!!! Este ruşinos!", spunea ea.
 
Scrisoarea a fost scrisă în timp ce se derula ancheta cu privire la naufragiul pachebotului, între 2 mai şi 12 iulie 1912. Lucy Duff-Gordon, care era celebră creatoare de modă, şi soţul ei, Sir Cosmo Duff-Gordon, de 49 de ani, care călătoreau la clasa întâi, s-au urcat în barca de salvare numărul 1, în care se aflau doar 12 persoane, printre care şi 7 membri ai echipajului, deşi era loc pentru 40 de persoane.

Cuplul a fost acuzat că a plătit echipajul pentru a nu porni în căutarea naufragiaţilor, acuzaţii considerate nefondate în urma anchetei. Vasul Titanic s-a scufundat la 15 aprilie 1912 în largul coastelor provinciei Terre-Neuve (Canada) după ce s-a ciocnit de un aisberg, provocând moartea a 1.500 de persoane.