FOTO

Recepţia TV prin satelit – avantaje şi dezavantaje pentru consumatori

Recepţia TV prin satelit – avantaje şi dezavantaje pentru consumatori
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 09.11.2017 09:29
Recepţia canalelor de televiziune prin satelit are mai multe avantaje, majoritatea dintre ele ţin, într-un fel sau altul, de experienţa superioară pe care o oferă imaginea. Cu ajutorul unei antene satelit, din orice punct al ţării, indiferent că este în oraş, în mediul rural sau o casă de vacanţă undeva izolat, reuşeşti să vezi o largă paletă de canale de televiziune. Pe lângă diversitatea ca număr, pot fi recepţionate diferite canale tematice de la ştiri şi divertisment la sport şi ştiinţă, toate într-o multitudine de limbi străine, inclusiv rusă şi ucraineană. Practic, parametrii tehnici ai sateliţilor permit ajustarea capacităţilor de transmisie la cerinţele diferitelor tipuri de conţinut transmis. In acelaşi timp permite transmisia imediata a datelor sau emisiunilor live. Canalele High Definition sunt din ce în ce mai populare, în Republica Moldova. Conform studiului ”Indexul consumului de televiziune din Republica Moldova” realizat anul trecut în Republica Moldova, pe un eşantion reprezentativ de populaţie, 24% dintre moldoveni spun că „au auzit de tehnologia HD/High Definition pentru serviciile de televiziune”.

Tranziţia de la SD către HD este similară cu introducerea, în trecut, la scară largă, a televizorului color. Tehnologia HD a crescut şi s-a dezvoltat în ultimii ani, şi nu mai este ”o tehnologie cool să o posezi”, pe multe pieţe putem spune că aceasta este o tehnologie de masă. Consumatorul este interesat de tehnologia HD pentru claritatea imaginii, a numărului detaliilor care devin vizibile – comparativ cu modul clasic, SD (Standard Definition – calitate mai slabă a imaginii şi sunetului transmisiei de televiziune), şi sunetul de neegalat.

Recepţia canalelor de televiziune prin satelit este facilitată, poate, de cea mai avansată tehnologie existentă în acest moment. Este un lucru bine ştiut că ţările care adoptă tehnologiile de telecomunicaţii mai târziu au avantajul celor mai recente inovaţii din domeniu. În ceea ce priveşte recepţia televiziunii prin satelit, există două modalităţi prin care se pot recepţiona servicii de televiziune prin satelit. Una în care acestea sunt oferite de o companie sau de o platformă DTH – dar acest lucru nu este momentan disponibil în Republica Moldova. În acest caz companiile care oferă servicii de televiziune prin satelit (DTH) oferă acest serviciu la pachet, adică se ocupă de instalarea corectă a echipamentului dar fac, în acelaşi timp, şi depanare sau mentenanţă, atunci când este cazul.

În ceea ce priveşte echipamentul acesta fie poate fi cumpărat de către client sau poate fi dat în custodie clientului de către compania care oferă serviciul. Cea de-a doua modalitate este instalarea, în regie proprie, a unui sistem de recepţie prin satelit constând în antenă satelit şi decodor cu ajutorul cărora să vizioneze canalele libere la retransmisie (free-to-air/FTA). Canalele libere la retransmisie (FTA, free-to-air) pot fi recepţionate cu o simplă antenă de satelit pentru recepţie care este îndreptată către oricare dintre sateliţii noştri.

Canalele FTA acoperă o paletă largă de genuri. Odată instalat kitul de recepţie prin satelit format dintr-un LNB, un decodor şi o antenă de satelit, consumatorul are acces la o multitudine de canale FTA. Cea mai mare paletă de canale FTA se găseşte la poziţia orbitală 19,2 grade est. Aici se găsesc o multitudine de canale FTA dintre care 58 sunt HD şi 5 Ultra HD sau 4K. Sunt disponibile peste 150 de canale de audienţă generală cum ar fi Das Erste HD, Pro Sieben, ORf, Sat1, RTL, ZDF şi alte canale disponibile în diferite limbi europene. De asemenea, sunt disponibile câteva dintre cele mai populare canale din Europa care oferă conţinut pentru copii, educaţional, sportiv, muzical, cum ar fi Eurosport 1 Germany, BBC World News, KIKA, Fashion 4K, Euronews, Al Jazeera, Bloomberg, CNBC Europe şi canalele grupului Sky. Sunt canale disponibile în 12 limbi, cele mai multe in engleza, germană, franceză, italiană, portugheză şi rusă. Sunt canale în limbile arabe sau cele nordice. Cu alte cuvinte, paleta este foarte bogată şi oferă posibilitatea de a lua contact cu alte culturi sau chiar de a învăţa limbi străine.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI