image
Sursa foto: jc.md

Business electoral la Olăneşti

„Pentru că duc gazete pe la casele oamenilor, el nu le plăteşte, dar le dă de băut”

Târgul din Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă, ne-a întâmpinat mai gol ca altădată. Cu puţin timp în urmă, promotorii socialismului din regiune tocmai strânseseră câteva zeci de autocare încărcate cu manifestanţi plătiţi şi au pornit spre Chişinău, la „Mitingul naţional de protest” organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În drum spre Olănești, în apropiere de oraşul Anenii Noi, am întâlnit această coloană de autobuze şi maşini mici, printre ele multe cu numere înregistrate în Transnistria.

Oamenii din piaţa din Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă, nu par deloc interesaţi de ziarul nostru, JURNAL de Chişinău, pe care încercăm să îl promovăm duminică, 18 noiembrie 2018. Îl smulg din mâinile noastre, îl bagă în torbe şi îşi caută de drum, nu se arată curioşi ca altădată să afle cine suntem noi, cei care le împărţim ziare pe gratis.

Am fost şi anul trecut prin acest târg, în campania de abonare a ziarului, dar nu ne-am ciocnit cu această indiferenţă. Oamenii luau ziarul, îl deschideau, iar unii chiar se apucau să citească. Acum, îl bagă pur şi simplu în genți sau sacoșe! Unele femei, cu multă îndrăzneală, întind mâna să mai apuce un ziar. „Şi pentru vecină!”, ne încredinţează ele. În treacăt, un bărbat întreabă: „Şi voi de la ce partid mai sunteţi?”.

„Suntem sătui de atâtea minciuni strecurate de socialişti!”

Când le spun că nu am venit la ei să facem campanie electorală, că suntem jurnalişti şi am venit de fapt să facem campanie de abonare la JURNAL de Chişinău, câţiva oameni se strâng în jurul meu. Îşi schimbă atitudinea şi se arată interesaţi şi de ziar. Unii chiar îl deschid, să se convingă.

Explică de ce au afişat această atitudine ignorantă: „D-apoi, pentru că suntem sătui de atâtea minciuni pe care ni le strecoară socialiştii! Ne bagă mereu ziare prin porţi, ni le împrăştie şi în piaţă. Din vară ne tot aduc gazete”, spune S.R. „Dar noi le luăm, prind bine la aprins focul”, zice o femeie.

De dimineaţă, afirmă târgoveţii avizi să-şi spună nemulţumirea, mai multă lume venită la piaţă, din sat dar şi de prin localităţile vecine, a fost transportată la Chişinău, la „mitingul lui Dodon”.

Ca de obicei, spune S.R. au fost organizaţi de liderul socialist al raionului Ştefan-Vodă, Alexandru Jolnaci (candidat al PSRM la circumscripţia uninominală Ştefan-Vodă), originar din Olăneşti. Jolnaci ar fi şi proprietarul acestor autocare ce transportă lumea la mitingurile socialiste, spun consătenii săi.

„Toate chişotcile s-au dus, toţi beţivii şi lepădăturile. Le plăteşte câte 50 de lei. Când se întorc de la Chişinău, îi hrăneşte şi cinsteşte Stucaciul (poreclă – n.a.) la el acasă. Iehoviştilor şi celor din alte credinţe nu le pun ziare în poartă. Fiindcă duc gazete pe la casele oamenilor, el nu le plăteşte, dar îi cinsteşte”, afirmă M.A.

Mai spun ei că „Stucaciul” face multe tone de vin în fiecare an pentru a fideliza adepţii socialismului din regiune.

În alte cercuri de oameni adunaţi prin târg mi se confirmă faptul că protestatarii socialişti din Olăneşti şi satele din jur – Caplani, Cioburciu, Talmaza etc. – pleacă la mitinguri plătiţi.

„Cei care pleacă la Chişinău sunt oameni din cei care nu lucrează, dar vor să le pice ceva din cer. Se duc pentru bani. Este unul aici, la noi, care îi are la mână, le zice: „Ţi-am plătit atunci, te-am hrănit cu pirojoace, te-am cinstit”. Probabil, zice A. B., îi sunt datori pentru băutură.

târg Olăneștitârg Olănești

18.11.2018. Târgul din Olăneşti, r. Ştefan-Vodă. Olăneştenii nu mai cred deloc în promisunile partidului socialist. La ei în localitate, spun ei, promotorii partidului socialist îi “adapă” cu alcool pe oameni ca să împartă ziarele socialiste prin sat. Tot aşa îi târâie şi la proteste. Foto: Nadejda Roşcovanu

Şi alte partide cumpără electoratul

Negustorii din piaţa Olăneştilor îşi strâng deja mărfurile, dar cumpărătorii se mai reţin la discuţii. Se plânge lumea din târg că, de vreo două luni, nu mai prind niciun canal de televiziune difuzat de Republica Moldova. Privesc doar posturi transnistrene şi ucrainene. Doar cei care au antene parabolice au alte opţiuni, dar şi ei se confruntă cu schimbările dese de frecvenţă.

Oricum, cei cu care vorbesc par destul de informaţi, spun ei că nu se lasă manipulaţi cu una, cu două de partide. „Nu suntem proşti să nu înţelegem ce se întâmplă. Ce, credeţi că ne-au trimis degeaba maşinile care fac roentgen şi cardiologii? Unul pleacă, altul vine. Era lume peste lume în rândurile celea, dar vom vedea noi oare şi rezultatele?”, se întreabă A. B.

Mai afirmă oamenii cu care stau de vorbă că şi Partidul Democrat a dus patru autocare de astfel de manifestanţi la Chişinău, cu vreo două săptămâni în urmă. „Dar pe lohii (n.a. – proştii) ceia au dat mai mult, câte 200 de lei de căciulă”, spune I. P.

Povestesc ei că cei care au fost la manifestaţia democraţilor râdeau şi povesteau cum, pe drum, intra la ei în autobuz când unul, când altul şi le mai dădeau câte 50 de lei, pentru o bere, pentru ceva de mâncare. Astfel au strâns în total câte 200 de lei.

„Într-o zi, au fost de la partidul lui Şor, ca să ne deschidă magazin social. Dar oamenilor le este teamă, fiindcă ei cer copia buletinului şi carnetul de pensionar ca să dea acel bon de intrare în magazin. Cine ne garantează că nu vor folosi ei datele noastre ca să ne fure votul?”, se întreabă retoric un alt olăneştean.

Mergeţi şi pe la ei, prin sate!

„Mai veniţi prin sate, mai chemaţi la emisiunile voastre cetăţeni de rând, nu doar comunişti „poterpevşie” (n.a. – perdanți) alde Petcov. Nu le mai daţi atenţie celor care se plimbă dintr-un partid în altul, care se vaită că au fost traşi pe sfoară!”

„Mai veniţi să staţi de vorbă cu oamenii care muncesc!”, se adresează olăneşteanul Mereuţă colegilor noştri de la Jurnal TV, înainte să plecăm. „Altfel, cum să luptăm cu acest sistem?”, se întreabă omul.

târg Olăneștitârg Olănești

Târgul din Olăneşti, r. Ştefan-Vodă. Bătrânul care vinde struguri zice: “Câteva ore am stat ca să vând această lădiţă cu struguri, cu 10 lei kg. Pensia nu ne ajunge de trai”. Foto: Nadejda Roşcovanu

Am încercat să-l contactez de nenumărate ori la telefonul mobil pe Alexandru Jolnaci, ca să ne spună cât îl costă o călătorie cu autobuzul, de la Olăneşti spre Chişinău, cu manifestanţi socialişti „plătiţi”, cum afirmă consătenii săi. Numărul său de telefon (acelaş) l-am obţinut din trei surse diferite, inclusiv de la Consiliul raional Ştefan-Vodă, al cărui membru este. Dar Jolnaci n-a răspuns. Miercuri seară, a răspuns o voce de bătrân la acest număr, pretinzând că acest număr i-ar aparţine. Din întâmplare, bătrânul ne-a sunat înapoi şi am auzit cum o voce al unui alt bărbat îl ia la rost pe cel care ne-a răspuns că de ce nu a insistat să întrebe cine este la celălalt capăt al firului.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: