image
Sursa foto: rbc.ru

Un stat din UE își deschide granițele pentru cei ce fug de dictatura din Belarus

Restricţiile de intrare în Lituanua pentru belaruşi vor fi relaxate, după ce această ţară a fost cuprinsă de protestele declanșate de realegerea lui Alexandr Lukașenko.

Manifestanții care au contestat rezultatele alegerilor au fost violent reprimați de regimul de la Minsk, relatează Agerpres. „Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania”, a declarat prim-ministrul Saulius Skvernelis miercuri, potrivit unui material radiofonic.

Ministrul de interne Rita Tamasuniene a sugerat anterior la o reuniune a cabinetului că belaruşii ar trebui adăugaţi la o listă de ţări exceptate de la controalele stricte la frontieră în vigoare din cauza pandemiei de coronavirus.

Modul specific în care vor funcţiona normele de relaxare va fi stabilit joi, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

„Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi responsabilitate. Reacţia iniţială a capitalelor europene este cel puţin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiaţi, am fost ca întotdeauna primii care au reacţionat”, a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancţiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.

Rezultatele oficiale îl arată pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de peste 25 de ani, câştigător al scrutinului, autorităţile electorale declarând că el a obţinut 80% din voturi în alegerile din weekend. Protestatarii îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea votului pentru a câştiga un al şaselea mandat consecutiv.

Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, a plecat în Lituania după alegeri.

Preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda a cerut autorităţilor belaruse „în primul rând, detensionarea imediată a situaţiei şi oprirea utilizării forţei brutale împotriva poporului lor şi în al doilea rând, eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi şi oprirea persecuţiei acestora”, potrivit unui comunicat al biroului său miercuri.

Nauseda a mai spus că Vilnius aşteaptă ca Minskul să înceapă un dialog cu cetăţenii săi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: